Salicylic acid and soil cover in the cultivation of physalis

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712232023429

Keywords:

Physalis Peruviana L, Elicitors, Resistance induction, mulching

Abstract

The objective of this work was to verify the influence of the application of different concentrations of salicylic acid and different soil coverings in the cultivation of physalis (Physalis peruviana L). The work was developed in the experimental area of ​​the Federal University of Fronteira Sul, Laranjeiras do Sul-PR. Physalis seedlings produced in a greenhouse were used. The field was subjected to five concentrations of salicylic acid (0, 0,001, 0,002, 0,003, 0,004 Mol L-¹), and three soil coverings (grass straw, eucalyptus and control without straw). In the pre-harvest evaluations, the experimental design was randomized blocks, in a 3x5 factorial scheme. For post-harvest evaluations, the experimental design was 3x5x2, and the month of harvest was also considered. There was no interaction between the factors for the analyzed variables. For height and diameter increase and presence of insects, incidence and severity of leaf diseases, only the factor of salicylic acid influences. In the post-harvest period, only the month of harvest interfered in the factors, with the September harvest having the largest number and mass of fruits, but also the greatest attack by insects and diseases. It was concluded with this work that the application of salicylic acid influenced the development of physalis plants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABDEL-MONAIM MF. 2013. Improvement of biocontrol of damping-off and root rot/wilt of faba bean by salicylic acid and hydrogen peroxide. Mycobiol 41: 47-55.

AGROCERES. 1994. Guia Agroceres de Sanidade. São Paulo: Agroceres. 56 p

AL-SOHAIBANI SA et al. 2011. Influence of some biotic and abiotic inducers on root rot disease incidence sweet basil. African J Microbiol Res 5: 3628-3639.

ALVARENGA RC et al. 2001. Plantas de cobertura de solo para sistema plantio direto. Informe agropecuário 22: 25-36.

ANDRADE SB et al 2017. Qualidade pós-colheita de pêssegos cv. maciel submetidos a aplicação de diferentes doses de ácido salicílico. Revista da Jornada de Pós-Graduação e Pesquisa: 2389-2404.

AZEVEDO LAS & LEITE OMC. 1995. Manual de quantificação de doenças de plantas. São Paulo: Ciba Agro, 48 p.

BAI SH et al. 2014. The impact of mulch type on soil organic carbon and nitrogen pools in a sloping site. Biology and fertility of soils 50: 37-44.

BALE JS et al. 2002. Herbivory in global climate change research: direct effects of rising temperature on insect herbivores. Global Change Biology 8: 1-16.

BAXTER HL & STEWART Jr CN. 2013. Effects of alter lignin biosynthesis phenyl propanoid metabolism and plant stress. Biofuels 4: 635-650.

BERTONCELLI DJ et al. 2015. Ácido salicílico na indução de resistência a doenças em pepino e controle de Pythium sp. in vitro. Revista de Ciências Agroveterinárias 14: 124-131.

BETEMPS DL et al. 2014. Época de semeadura, fenologia e crescimento de plantas de fisális no sul do Brasil. Revista Brasileira de Fruticultura 36: 179-185.

BORSATTI FC et al. 2015. Indução de resistência e qualidade pós-colheita de amora-preta tratada com ácido salicílico. Revista Brasileira de Fruticultura 37: 318-326.

BRASIL. 2003. Lei n. 10.831, de 23 de dezembro de 2003. Dispõe sobre a agricultura orgânica e dá outras providências. Brasília: Diário Oficial da União.

CALVIGLIONE JH et al. 2000. Cartas Climáticas do Paraná. Londrina: IAPAR. CD.

CHAVAN RF & SAKHALE BK. 2020. Studies on the effect of exogenous application of salicylic acid on post-harvest quality and shelf life of tomato fruit Cv. Abhinav. Food Res 4: 1444-1450.

COSTA PAA et al. 2017. Aplicação exógena de ácido salicílico e estresse salino em rúcula cultivada em sistema semi hidropônico. In: IV INOVAGRI International Meeting. Resumos... Fortaleza: IV INOVAGRI International Meeting. 11p.

CRUSCIOL CAC et al. 2013. Aplicação foliar de ácido silícico estabilizado na soja, feijão e amendoim. Revista Ciência Agronômica 44: 404-410.

DA ROSA GG et al. 2020. Ácido Salicílico na pós-colheita de morangos cultivar San Andreas. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha 21.

DURRANT WE & DONG X. 2004. Systemic acquired resistance. Annual Review of Phytopathology 42: 185-209.

FAGHERAZZI AF et al. 2017. La coltivazione dei piccoli frutti in sudAmerica: non solo mirtilli. Frutticoltura 7/8. 5p.

FAVARO R et al. 2019. Ácido salicílico: indutor de resistência ao ácaro rajado na cultura do morangueiro. Hortic. Bras. [online] 37: 60-64.

GOMES FB et al. 2005. Resistance induction in wheat plants by silicone and aphids. Scientia Agricola 62: 547-551.

GUYOT MSD et. al. 2015. Agroecologia e resiliência às mudanças climáticas na agricultura familiar: Estudo de caso no Semiárido da Bahia. Piracicaba: ESALQ. 134p.

LIMA CSM et al. 2009. Custos de implantação e condução de pomar de Physalis na região sul do estado do Rio Grande do Sul. Revista Ceres 56: 551-561.

LIZ KM et al. 2020. Ácido salicílico no cultivo e pós-colheita do morangueiro em sistema de produção fora do solo. Revista cultivando o saber 13: 71-85.

MARCHIORO CA et al. 2017. Estimating the development rate of the tomato leaf miner Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae) using linear and nonlinear models. Pest Management Science 73: 1486-1493.

MARO LAC et al. 2013. Bioactive Compounds, antioxidant activity and mineral composition of fruits of raspberry cultivars grown in subtropical areas in Brazil. Fruits 68: 209-217.

MENESES NB et al. 2016. Crescimento e produtividade de alface sob diferentes tipos de cobertura do solo. Revista agroambiental 10: 123-129.

MIRANDA J et al. 2019. Pre-harvest application of salicylic acid influence physicochemical and quality characteristics of ‘Chimarrita’peaches during cold storage. Emirates Journal of Food and Agriculture 31: 46-52.

MUNIZ J et al. 2011. Sistema de condução para cultivo de physalis no planalto catarinense. Revista Brasileira de Fruticultura 33: 830-838.

MUNIZ J et al. 2015. Physalis: panorama produtivo e econômico no Brasil. Horticultura Brasileira 33.

OLIVARES-TENÓRIO ML et al. 2016. Health-promoting compounds in cape gooseberry (Physalis peruviana L.): review from a supply chain perspective. Trends in Food Science & Technology 57: 83-92.

OLIVEIRA JR et al. 2020. Produção de pequenas frutas no brasil: um mercado em potencial. Enciclopédia biosfera 17: 362-379.

PELIZZA TR et al. 2009. Coberturas do solo e crescimento da macieira na implantação de um pomar em sistema orgânico de produção, Revista Brasileira de Fruticultura 31: 739-748.

PEREDA MSB et al. 2019. Nutritional and antioxidant properties of Physalis peruviana L. fruits from the Argentinean northern Andean region. Plant Foods for Human Nutrition 74: 68-75.

PRIMAK TK & LIMA CSM. 2017. Ácido salicílico nas características agronômicas e físico químicas de couve folhas. Revista científica eletrônica de agronomia 32. 14p

RADIN B et al. 2011. Desempenho de quatro cultivares de morangueiro em duas regiões ecoclimáticas do Rio Grande do Sul. Horticultura Brasileira 29: 287-291.

RAMIREZ F et al. 2013. Cape gooseberry (Physalisperuviana L.) phenology according to the bbch phenologicalscale. Scientia Horticulturae 162: 39-42.

RIBEIRO EC et al. 2016. Onion Yield Under Agroecological Farming system using distinct irrigation depths soil covers. Ciência Rural 46: 783-789.

RITCHIE et al. 1992. How a corn plant develops. Ames: Iowa State University of Science and Technology/ Cooperative Extension Service. (Special Report 48).

RUFATO AR. et al. 2013. A cultura da physalis. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho. 67p.

RUFATO L et al. 2008. Aspectos técnicos da cultura da physalis. Lages: CAV/UDESC e Pelotas: UFPel. 100p

SÁNCHEZ GR et al. 2010. El ácido salicílico y su participación en resistencia a patógenos en plantas. Revista de la DES Ciencias Biológico Agropecuarias 12: 90-95.

SANTOS et al. 2013. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3.ed. Brasília: Embrapa. 353p.

SILVA LCV et al. 2021. Efeito alelopático do extrato foliar de eucalipto na germinação de sementes de tiririca (Cyperus rotundus L.). Brazilian Journal of Animal and Environmental Research 4: 1315-1320.

SILVA MS et al. 2016a. Aplicação exógena do ácido salicílico em maracujazeiro-amarelo para o controle do vírus do endurecimento dos frutos. Arquivos do Instituto Biológico 83: 1-7.

SILVA DF et al. 2016b. The production of Physalis spp. seedlings grown under different-colored shade nets. Acta Scientiarum. Agronomy 38: 257-263.

SOUZA JTA et al. 2018. Macrofauna do solo cultivado com palma forrageira asem e com cobertura edáfica. Acta Biológica Catarinense 5:.33-41.

TAMAOKI D et al. 2013. Jasmonic acid and salicylic acid activate common defense system in rice. Plant Signaling & Behavior 8: e24260.

VAZ JM et al. 2020. Cobertura morta de solo no cultivo orgânico de physalis (Physalisperuviana L.). Brazilian Journal of Development 6: 80113-80130.

VIEIRA JG. 2011. Exogenous application of salicylic acid in beanstalks. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias). presidente Prudente: Unoeste. 48p.

VILLELA JCB et al. 2014. Caracterização molecular de variedades crioulas de pimentas (Capsicum baccatum) com marcadores microssatélites. Horticultura Brasileira 32: 131-137.

ZAREIE R et al. 2002. Isolation of fungal cell wall degrading proteins from barley (Hordeum vulgare L.) leaves infected with Rhynchosporium secalis. Molecular Plant-Microbe Interactions 15: 1031-1039.

Published

2023-08-04

How to Cite

VAZ, Juliana Martins; LIMA, Claudia Simone Madruga. Salicylic acid and soil cover in the cultivation of physalis. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 22, n. 3, p. 429–438, 2023. DOI: 10.5965/223811712232023429. Disponível em: https://www.periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/22940. Acesso em: 17 may. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Plants and Derived Products

Most read articles by the same author(s)