Coloring of egg yolks of laying hens fed with sorghum-based feed with addition of natural and synthetic pigments

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/223811712042021302

Keywords:

consumer acceptance, carotenoids, yolk color, vegetable extract

Abstract

The objective of this study was to evaluate the inclusion of synthetic pigment (Cantaxanthin 10%) combined with levels of natural and synthetic pigment supplementation in the diet of commercial laying hens in diets based on sorb. We used 150 commercial laying hens with 67 weeks of age of the Hisex Brown strain, distributed in a completely randomized design with five treatments, six replicates of five birds/repetition. The treatments evaluated were: 25 g/t carophyll yellow 10% + 20 g/t red carophyll (T1); 300 g/t of Marigold 2% + 10 g/t of Cantaxanthin 10% (T2); 300 g/t of Marigold 2% + 20 g/t of Cantaxanthin 10% (T3); 300 g/t of Marigold 2% + 30 g/t of Cantaxanthin 10% (T4); 300 g/t of Marigold 2% +20 g/t red carophyll (T5). The Tukey test was applied at the level of 5% probability for the various performance and quality of eggs. There was a difference between treatments only for yolk staining, where the increase in color was reflected according to the increase in pigmenting levels in the diets, and the other variables were not affected. The supplementation level of 300 g.t-1 of natural yellow pigment + 30 g.t-1 of industrial red pigment in diets based on sorb for laying hens provided better yolk color index.

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Author Biography

Helder Freitas de Oliveira, Universidade Federal de Goiás, Goiânia, GO, Brasil

Graduado em Zootecnia pela Universidade Estadual de Alagoas (2014) onde foi bolsista PIBIC/CNPq por dois processos consecutivos. Possui Especialização em Criação de Aves pelo Centro de Produções Técnicas da Universidade Online de Viçosa (2015). Mestrado em Zootecnia pelo Departamento de Produção Animal da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás (2016) onde atualmente é aluno de Doutorado. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, atuando principalmente nos seguintes temas: alimentação alternativa, codornas japonesas, frangos de corte e sistema caipira de criação de aves. Celetista da empresa Champion Saúde Animal na função de Monitor.

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Published

2021-12-20

How to Cite

MIRANDA, Diogo Alvarenga; VALENTIM, Jean Kaique; OLIVEIRA, Helder Freitas de; CHAVES, Claudiane Aparecida Rocha; GERALDO, Adriano; MACHADO, Luiz Carlos; MENDES, Janaína Palermo; ALMEIDA, Alexander Alexandre. Coloring of egg yolks of laying hens fed with sorghum-based feed with addition of natural and synthetic pigments. Revista de Ciências Agroveterinárias, Lages, v. 20, n. 4, p. 302–308, 2021. DOI: 10.5965/223811712042021302. Disponível em: https://www.periodicos.udesc.br/index.php/agroveterinaria/article/view/20947. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Research Article - Science of Animals and Derived Products

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