Feed traceability from analysis of process vulnerability and risk

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5965/2316419008112019114

Keywords:

Risk Management, Process Vulnerabilities, Traceability

Abstract

Traceability in the feed sector lies in the aspects of food safety, ethics and commercial responsibility. This paper answers the question: "How to propose a method of traceability in a system that has many vulnerabilities in its processes?". Through knowledge of the process, it was possible to map it and identify the vulnerabilities that exist in it, and thus define a contingency plan to minimize and/or remedy the identified risk events. Following the improvements, a traceability approach was proposed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Alejandro Martins Rodriguez, Federal University of Pelotas, UFPEL, Brazil.

PhD in Production Engineering from the Santa Catarina Federal University, UFSC, Brazil.

Has a Master’s degree in Production Engineering from the Santa Catarina Federal University, UFSC, Brazil.

Graduated in Industrial Engineering Mechanical at the Universidad de la República Oriental del Uruguay., URUGUAY, Uruguay.

Professor at the Pelotas Federal University, UFPEL, Brazil.

Ana Caroline Rodrigues Vargas, Federal University of Pelotas, UFPEL, Brazil.

Graduated in Production Engineering at the Pelotas Federal University, UFPEL, Brazil.

Graduated in Professional and Technological Education at the Catholic University of Pelotas, UCPEL, Brazil.

References

ALLTECH. Alltech: 2015 Global Feed Survey. Disponível em: http://www.feedfood.com.br/wpcontent/uploads/2015/03/ALLTECH-PESQUISA.pdf>. Acessado em Abril de 2015.

BRASIL. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Rastreabilidade na cadeia produtiva apícola. Disponível em: <http://www.cpamn.embrapa.br/apicultura/rastreabilidade.php>. Acessado em Abril de 2015.

CONCHON, Fabrício Luciano; LOPES, Marcos Aurélio. Rastreabilidade e Segurança Alimentar. Editora UFLA. Lavras – MG, 2012.

LEONELLI, Fabiana Cunha Viana; TOLEDO, José Carlos de. Rastreabilidade em cadeias agroindustriais: conceitos e aplicações. Circular Técnica 33, EMBRAPA, ISSN 1517-4778. São Carlos, SP, 2006.

MACHADO, Rosa Teresa Moreira Machado. Sinais de qualidade e rastreabilidade de alimentos: uma visão sistêmica. Organizações Rurais & Agroindustriais, Volume 07, p. 227-237, Outubro 2005, ISSN: 2238-6890.

MOE, T. Perspectives on traceability in food manufacture, Trends in Food Science & Technology, Volume 9, Issue 5, May 1998, Pages 211-214, ISSN 0924-2244, http://dx.doi.org/10.1016/S0924-2244(98)00037-5. Acessado em Março de 2015.

SANTOS, Paulo Sérgio Monteiro. Gestão de Riscos Empresariais: Um Guia Prático e Estratégico para Gerenciar os Riscos de sua Empresa. São Paulo: Novo Século, 2002.

PENHA, Carlos José; PARISI, Cláudio. Um caminho para integrar a gestão de risco à controladoria. In: IX Congresso Internacional de Custos, SC, 2005. Disponível em: <http://www.intercostos.org/documentos/custos_97.pdf>. Acessado em Outubro de 2015.

TOMAS, Robson Nogueira; ALCANTARA, Rosane Lúcia Chicarelli. Modelos para gestão de riscos em cadeias de suprimentos: revisão, análise e diretrizes para futuras pesquisas. Gest. Prod. [online]. 2013, vol.20, n.3, pp. 695-712. ISSN 0104-530X.

Published

2019-12-12

How to Cite

Rodriguez, A. M., & Vargas, A. C. R. (2019). Feed traceability from analysis of process vulnerability and risk. Revista Brasileira De Contabilidade E Gestão, 8(15), 114–124. https://doi.org/10.5965/2316419008112019114

Issue

Section

INOVA